Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A MSZNET legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Pajzsmirigy és Reprodukció - Beszámoló a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság (MSZNET) IV. Szimpóziumáról (a Magyar Tudományos Akadémia Székháza, Díszterem, 2021.09.24.)
  [2021.10.10.] - MSZNET - Hírkategória: Általános
  A tudomány örök létjogosultságát és értékállóságát sugárzó impozáns környezetben rendezte meg a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság (MSZNET) IV. tematikus szimpóziumát, hagyományosan az Exeltis Magyarország támogatásával. A rendezvénnyel az MSZNET előző elnökének, Szilágyi András professzornak az emléke előtt is tisztelegtünk, akinek a korábbi témaválasztásai (2014. A progeszteron és a gesztagének szerepe a szülészeti és a nőgyógyászati endokrinológiában, 2016. A női infertilitás endokrinológiai vonatkozásai, 2018. Hormonterápia a várandósság alatt) beváltották a hozzájuk fűzött reményeket és magasra tették a mércét. A nőgyógyászokból, belgyógyászokból és endokrinológusokból álló nagy számú hallgatóság (260 feletti létszám) és a visszajelzések igazolták, hogy szükség van az interdiszciplináris párbeszédre és ez a pajzsmirigy diszfunkciók és a reprodukciós vonatkozások esetében kiemelten igaz. Ritkán adatik meg az is, hogy belgyógyászok, endokrinológusok és nőgyógyászok közösen töltsenek meg egy nagy előadótermet, ez is jelzi a témaválasztás létjogosultságát. Az elmúlt évtizedekben a pajzsmirigy betegségeinek a jelentősége egyre inkább kitüntetett figyelmet kapott az infertilitás ellátásban és várandósság gondozása során, a kapcsolódások ismerete nélkülözhetetlenné vált a reproduktív korú nők ellátásában részt vevők számára, a pajzsmirigy működés enyhe diszfunkciója és hatással a reprodukciós prognózisra és a perinatológiai kimenetelre. Kitüntető számunkra, hogy a reprodukcióban járatos belgyógyász endokrinológus és a pajzsmirigybetegségek területén járatos nőgyógyász endokrinológus kiválóságokat sikerült megnyerni a referátumok megtartására, melyek lefedték a pajzsmirigy és a női reprodukció kapcsolatának minden vonatkozását és minden bizonnyal hasznos útravalókkal szolgáltak.

  „Fiziológiás változások a terhességben és postpartum” címmel Deli Tamás tartotta bevezető referátumot, melyet a hypo- és hyperthyreosissal szövődött terhesség során szükséges tennivalók megbeszélése követett (Várbíró Szabolcs és Kovács L. Gábor). A második blokkban pajzsmirigy autoimmunitással gyakran társuló infertilitás, asszisztált reprodukció, terhesség és postpartum thyreoiditis kerültek megbeszélésre (Sipos Miklós, Tűű László, Lakatos Péter), kiegészítve gyulladás következményei csökkentésének lehetőségeivel, mint pl. az inozitol, szelén vagy a D-vitamin (Valkusz Zsuzsanna).
  Ebédszünet után a lakossági jódellátottság, a terhességi és laktációs jódigény és pótlás kérdései következtek (Nagy V. Endre, Hajnáczky Károly, Béres László). A záró szekcióban a pajzsmirigy göbök és rákok terhességben való előfordulásáról és diagnosztikájáról, a terhességben végzett pajzsmirigyműtétekről szóltak a referátumok (Solymosi Tamás, Mezősi Emese, Győri Ferenc). Minden szekciót élénk és élvezetes diszkusszió követett, a népes hallgatóság aktivitása is igazolta téma iránt való széles körű érdeklődést.

  Az MSZNET nevében köszönettel tartozok az előadóknak a kiemelkedő szakmai színvonalat hozó előadásaikért, az Exeltis Magyarország támogatásáért és hatékony szervezőmunkájáért, A Congressline munkatársainak a hagyományosan színvonalas háttérmunkájáért, valamint a Magyar Tudományos Akadémiának a vendéglátásért.

  Reményeink szerint a továbbképző szimpózium anyagát nyomtatott formában is megjelentethetjük.

  Debecen, 2021. október 10.

  Jakab Attila dr., habilitált egyetemi docens
  A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság elnöke

Vissza

Kattintson ide, ha 128 bites titkosított kapcsolaton (SSL - Secure Socket Layer) keresztül kíván bejelentkezni a web-rendszerünkbe.
Kattintson a felkiáltójelre, ha 128 bites titkosított kapcsolaton keresztül kíván bejelentkezni a web-rendszerünkbe! [ Ajánlott! ]

 [ Emlékezzen rám! ][ Böngésző beállítása ][ Elfelejtett jelszó ][ Regisztráció ]

Partnereink

 • exeltis
Online bankkártyás Tagdíjbefizetés

További rendezvények